Цените на основните видове горива отново тръгнаха нагоре. Увеличението за изминалия

...
Цените на основните видове горива отново тръгнаха нагоре. Увеличението за изминалия
Коментари Харесай

Специалист: Няма как да стигнем 4 лева за литър бензин, може би ще минем 3

Цените на главните типове горива още веднъж потеглиха нагоре. Увеличението за миналия месец е към 10 стотинки. 

" Надявам се " Лукойл "  да намери метод да замести съветската суровина с друга, тъй че да не се постанова да стопира работа. Откъде ще пристигна този петрол, зависи от компанията. Вариантите са Черно море, а другият е доста по-неприятен - прекосяване през Босфора, това е доста скъпо. Извън Черно море има повече варианти, само че те са доста по-трудно осъществими. Рафинерията би трябвало да работи, в противоположен случай ще изпаднем в доста неприятни обстановки. Ако спре, ще би трябвало да разчитаме на запаса, само че какъв брой е той, може да каже единствено страната. Една огромна част от запаса се намира в чужбина. Горивото би трябвало да бъде натоварено от Унгария, Словения, Холандия, а това ще бъде призрачен сън. Не се обрисува никаква рецесия с горивата на пазара ". Това сподели Светослав Бенчев от Българската петролна и газова асоциация.

" Истинската картина за това какво ще се случи, ще имаме някъде към средата и края на октомври, когато стартира отоплителният сезон и се види как стоят нещата с природния газ ", изясни Бенчев в ефира на Bulgaria ON AIR.

" Няма как да стигнем 4 лв. за литър бензин, може би ще минем 3, може да сме малко от горната страна ", прогнозира Светослав Бенчев.

По думите му българските индустриални цени са много по-ниски от тези в чужбина. Нашите са с към 10-12 ст. по-ниски - без налози и такси.

На въпрос има ли по какъв начин страната да се намеси, за да не се стигне до увеличение на цените на горивата, Бенчев отговори, че страната е обложила свръхпечалбата на рафинерията и че използва парите за разнообразни стратегии. Според него единственият инструмент, който има, е да понижи налозите, само че тя не може да го направи.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР